En stille japansk have

Japanske haver er meget andet end de klassiske tempelhaver, som så ofte er udgangspunktet for de haver, der anlægges udenfor Japan. Men i virkeligheden er det som at anlægge en slotshave på sin egen matrikel, – med andre ord vil det være svært at lykkedes med, ved blot at kopiere noget som er beregnet til et bestemt formål og sted. Japanske private haver er oftest et miks af de forskellige japanske havestilarter (sand- og stenhaven, tehaven, landskabs/vandringshaven og gårdhaven), og ikke en kopi af templernes anlæg.

ALB_7779

De private japanske haver bruger nogle af grundelementerne; formklippede buske og træer, ingen deciderede bede men grupperinger af planter, kun enkelte blomstrende planter (som primært blomster i foråret), asymmetri m.m.

ALB_7773

På øen Miyajima ved templet Itsukushima Shrine, syd for Hiroshima, holdt min rejsefælle Johnny Eslykke og jeg en lille pause på vores tur rundt på øen i 2011. Vi gik ind på et lille café/tehus, hvor vi fik en kop kaffe til afveksling fra al for meget grøn te 🙂 Her var der en lille og enkel privat have, men med al den ro og harmoni som netop den japanske have besidder. En lille god oplevelse ved siden af de større officielle haver.

Reklamer

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.