En romantisk Japansk have – findes det?

Inden bloggen her kommer til at handle helt og holdent om vores haveliv her i Freltofte (nu foråret kommer, og det naturligvis er det som det skal handle om), vil jeg lige beskrive en sidste have fra et af mange havebesøg mens vinteren pakkes væk.

Haver, og især engelske haver, kategoriseres ofte som enten at være anlagt i en formel eller en romantisk havestil. Eksempler på Italienske romantiske haver kan også sagtens findes, ligesom danske haver kan være romantiske. Den romantiske have er en drøm for mange, med mange blomstrende planter, mindre formel i anlæggelsen af bede, og med stor frodighed. Den formelle have er mere stringent og baseres på form mere end blomstring.

DSC02357

Spørgsmålet er så, om der findes en Japansk have i romantisk stil? Ja, vil jeg vove at påstå. Ikke i samme forstand som vi ser i den europæiske havestil, men klart når man ser på den japanske måde at opbygge en have. Zen-haverne er et tydeligt udtryk for den meget stringente og ofte meget formelle havestil, med sten og revet grus (småsten). Men det er haver, der altid er tilknyttet templerne og aldrig private haver. Andre japanske haver (inkl. tempelhaverne) er ofte meget mere frodige, grønne, med klar vægt på form, balance, asymmetri, harmoni og ro. De haver er også dem man kan se enkle af hos private haveejere. De få der har plads til det i det ekstremt tæt befolkede land.

08-DSC02351

I Kyoto ligger en have, der er klassisk Japansk på nogle måder, men alligevel formår den at skabe en helt anden stemning, og har en frodighed som gør at jeg får en følelse af en romantisk tilgang til haven. Haven, Shisen-do, er en tempel-have. Og uanset at den ikke er fyldt med blomster, er der langt mere blødhed og løs vækst i haven, som gør at den adskiller sig fra mange andre japanske haver. Min absolutte japanske favorithave i øvrigt.

03-DSC02349

Blandingen mellem formklippede azalea, en sø med Iris og blomstrende vækster omkring, et frodigt areal ved templet, brugen af sand i stedet for småsten som giver en langt større blødhed i udtrykket m.v., gør at denne have fremtræder smukt og afdæmpet i en for mig romantisk stil målt op mod den traditionelle japanske havestil. En have jeg er nødsaget til at besøge igen engang. Fotos er fra mit sidste besøg en dag i juli måned.

Reklamer

2 thoughts on “En romantisk Japansk have – findes det?

 1. Det havde jeg ikke troet en Japansk have kunne være, men kan godt se hvad du mener.
  Det er så spændende at se haver fra andre lande, se glæden og traditionerne i de forskellige.
  Det bliver spændende hvornår i bliver enige om, hvornår foråret starter, så i kan komme rigtigt i haven 🙂
  Jeg tror ikke på at vi får hård frost nu, hvor vi er så langt henne. Her bor vi tæt på fjorden, så vi får sjældent så kold nattefrost om foråret.
  Fortsat god weekend.

  Like

 2. Vi satser også på foråret er kommet for at blive, men da vi bor på Midtfyn kan der indimellem komme kolde nætter – til gengæld er her lidt lunere om sommeren. Og vi havde en rigtigt dejlig lang dag i haven i dag. Godt at være i gang igen.

  Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.