Oliventræernes paradis

L1011815

Temperaturen var nogenlunde som i dag, ca. 12 graders fugtig kølig luft, som føles rimeligt frustrerende målt op mod de sommerlige varmegrader, der ellers har hersket. Og det gælder sjovt nok både i Danmark og Italien. Jeg har netop rundet Italiens varmegrader i Rom, og de kølige luftlag i 350 meters højde over havet i Sabina. Her er en fantastisk lille plet kaldet Montopoli, og denne lille by rummer en lille olivenproducent med knap 2.300 oliventræer. Et gammelt familieforetagende gennem mere end 350 år, beliggende på en lille top hvor der er udsigt til bjergene og de mange oliventræer, hvor nogle har flere hundrede år på dåbsattesten.

L1011808

Når et oliventræ opnår en alder på omkring 100 år falder produktiviteten og det erstattes af et nyt træ. Men enkelte træer får lov at blive stående og skabe smukke naturlige skulpturer i landskabet. Der findes flere hundrede forskellige sorter oliven, med hver deres karakteristiske smag, egnet til enten olieproduktion eller til spiselige oliven som vi kender dem syltet på glas. Olien anvendes til madlavning når der steges kød, hældes på salaten, på pizzaen og you name it. Ingen mad uden olivenolie.

L1011795

De bedste kvaliteter olieoliven stammer her fra området og Sicilien. Smagen dannes af træets sort, og den helt lokale placering. Luften, jorden, vandet fra en flod, solen, blomsterne og græsserne omkring, og skiftende temperaturer, har alt sammen indflydelse på hvordan den årlige olivenhøst i november kommer til at smage. Man kan så justere smagen ved at blade forskellige olivenolier efterfølgende, for at opnå en nogenlunde harmonisk smag, der passer til tidl. produktioner og som folk forventer at få.

Reklamer

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.