Glad i lågen

Jeg har noget med låger i haver. Gamle slidte låger, og enkelte nye låger. Men helst de gamle. Ikke store smedejernslåger, men gerne små med finurlige mønstre, eller lette i udtrykket. Gamle malede trælåger, og vejrbidte frønnede er også gode; faktisk de bedste. Låger, uanset om de er små eller så store man ikke kan se henover dem, antyder at der er noget omme bag ved, et nyt rum med et eller andet jeg bliver nysgerrig efter at se hvad er. Ligesom hække og rækværk skjuler noget helt eller delvist, og gør det interessant at se hvad der gemmer sig på den anden side.

En af de nye låger lavet af gammel staldlåge. Nymalede med oliemaling.
En af de nye låger lavet af gammel staldlåge. Nymalede med oliemaling.

Det er det de engelske haver kan. Lågen er symbolet på at man forlader et sted og begiver sig ind i et andet rum , et andet univers. Og alderen på lågen er afgørende. Nye fine låger er ikke det samme. Ligesom en ny byggemarkeds låge præfabrikeret, heller ikke er helt det samme. Så hellere tømre en sammen af gammelt træ, som giver liv og sjæl. Det lidt slidte antyder alder, og dermed en historie. Det samme gør sig iøvrigt gældende i den japanske have. Her er låger og porte en direkte besked om at man forlader et rum for at begive sig ind i en anden verden. Enkelte haver benytter sig af lågen, hvor den er af bambus så man kan se lige igennem den, uden spærrende hække eller rækværk ved siden af. Simpelthen som symbolværdi, og en fortælling om at der er noget andet på den anden side, en anden verden, og det forbereder lågen en på. Poetisk og symbolsk.

I vores have er der derfor (naturligvis) flere låger. I den engelske havedel har jeg lige færdiggjort to lysegrønne malede låger. Lavet af genbrugte staldlåger her fra gården. Så selvom de lige nu er meget nymalede at se på, har de alligevel alderen med sig, både historisk og visuelt. Man kan se det er gammelt træ der er brugt, og med lidt tid får de såmænd også det slidte med. To gange antiråd-behandling og tre gange god oliemaling, samt sort metalmaling har de fået. Så skulle de gerne kunne holde til at få tidens tand nogle år. Lågerne adskiller rummene i haven, og der er forskel på de rum man går ind i. Det gør også det enkelte haverum afgrænset og mere intimt at være i. Så låger, dem kan vi ikke få nok af (næsten).

 

 

Reklamer

4 thoughts on “Glad i lågen

  1. Er helt enig, gammel låger tilfører haven en ekstra oplevelse. Dine ser rigtigt fine ud i haven og du har da en helt pæn samling :-). Har lige selv fået fat på et par stykker, de første, dem glæder jeg mig til at sætte op. Hilsen Margit / Bruuns Have

    Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.