Må jeg præsentere: Enebær. Den fjerde bonsai ud af fem jeg har sat på min lille liste over mine fem favoritter til bonsai. Jeg kunne nemt have lavet en top 10 liste, men nu bliver det altså 5.

Juniperus Shimpaku jeg har navngivet “Kato”. Købt for nogle år siden som pre-bonsai hos det berømte bonsaisted Mansei-en bonsai i Omiya, Japan.

Enebær er uden tvivl en af de mest populære træer til bonsaidyrkning i hele verden. Dets kvaliteter med dramatiske snoede stammer og dødt træ op mod et levende, det fine løv med løvskyer som kontrast til dramatikken, er uden sammenligning med andre bonsai.

Angyo, Kawagachi in Japan. Rows of Shimpaku Junipers ready to be sold.
Angyo, Kawagachi i Japan. Rækker med Shimpaku Enebær klar til salg.

Juniperus, Enebær, er fremragende til Shohin-bonsai og det er til at finde rimeligt materiale også på planteskoler. Store træer er sværere at finde medmindre man vil sælge sin bil og købe sig til det 🙂  Enebær bliver sjældent ramt af skadedyr, men kan blive angrebet af en grim orange svamp som ikke slår træet ihjel, men som skaber nogle fortykninger hvor den er, som ikke ser pænt ud. Er svampen i træet, forsvinder den ikke igen og den optræder i foråret i lunere og fugtigt vejr.

Løvskyerne på Shimpaku Enebær og J. chinensis skal behandles med forsigtighed. Undgå at vedligeholde løvskyerne ved at knibe nyvækst med fingrene, for det stresser træet og man risikerer det sygner hen. Klip i stedet for lang nyvækst af med en saks lidt under de friske skud, der hvor det er lidt mere forveddet og ikke blødt.

Personligt foretrækker jeg, at stammen på Enebær har den aldrende flagede gråbrune bark, fremfor den fremherskende tradition, hvor barkoverfladen renses og olieres så den fremstår kanelbrun. Sidstnævnte metode er en japansk tradition, og udføres for at skabe kontrast mellem det levende ved og det døde. Men jeg kan altså bedre lide den naturlige fremtoning.

En af de få minus-sider ved Enebær, er den manglende evne til at hele sår op efter beskæring af større grene. Derfor skal de sår enten gemmes på bagsiden, eller inkorporeres som en del af designet.

Enebær er utroligt populære, og derfor er der også en lille risiko for at blive træt af at se på den samme stil som bliver masseproduceret. Der er forskellige typer enebær, der egner sig til bonsai. F.eks. Shimpaku og Juniperus chinensis. Begge er relativt nemme at dyrke, og har en naturlig tæt nålevækst. Shimpaku har lidt kortere og lidt mere mørkegrønne nåle end chinensis. Af andre gode arter til bonsai kan nævnes J. communis og J. procumbens.

Meget fin lille Mame-bonsai undervejs. Shimpaku hos Tomohiro Masumi, Koju-en, Kyoto, Japan.

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.