Frø skal sås i marts

Marts måned er et rigtigt godt tidspunkt at så frø til haven. Nu er der nok naturligt lys til de nye spirende skud, som i mindre lys vil strække sig og blive for ranglede. Derfor gør jeg det nu og ikke i februar selvom det er muligt.

dscf2533
Frø af Cosmos.
Frøene sås i en god kvalitet så-jord, som har en struktur, der er god for spiring og den første rodsætning. Jeg trykker frøene let fast til jorden som er hældt i bakkerne, for at sikre kontakt til den fugtige jord, som er vandet let til inden frøene fordeles. Derefter strøs et meget tyndt lag så-jord henover og det hele vandes til igen. Thats it. Bakkerne placeres i vindueskarm for at sikre undervarme og god stuetemperatur til spiringen. Om et par uger, når frøene spirer, flyttes de til udestuen, men stadig med det klare plastlåg på for at holde fugtigheden. Frøene tåler ikke udtørring undervejs.

dscf2532
Frøene er overdækket med et tyndt lag jord, som vandes til.
Se jævnligt til frøene. Når de spirer, er det meget vigtigt, at overdækning­en fjernes på det rigtige tidspunkt, og det er mens de spirende planter stadig har rund “nakke”. Når bladene begynder at udvikle sig, men stænglen stadig er bøjet, skal overdækket af. Hvis man kommer bare en halv dags tid for sent kan planterne blive ødelagte og de vil blive ranglede. Derfor tjekker jeg morgen og eftermiddag/aften.

Når de spirede frø har nået det ønskede stadie fjernes plastoverdækket som jeg anvender, og de nye planter placeres lidt køligere i et koldt drivhus f.eks. hvor der er mere lys. Fordi kombinationen af lysmængde og varme afgør hvordan væksten bliver.

dscf2530
Lidt af de frø vi har sået i år.
Køligere temperatur (10-15 C.) sikrer kortere vækst, og den større lysmængde sikrer også at planten ikke strækker sig for at finde mere lys. Mange frøformerede planter har iøvrigt godt af at blive klippet let tilbage når der er kommet to-tre sæt blade udover kimbladene (det første hold blade, som ikke ser ud som de, der udvikles efterfølgende). Så forgrenes planten, den bliver tættere og stærkere i væksten, og den sætter efterfølgende flere blomster.

 

Reklamer

5 thoughts on “Frø skal sås i marts

 1. En dejlig beskrivelse at så. Selv er jeg ingen ørn til at få nogle planter på den måde. Så tak for mer viden.
  Mvh, Grethe med bloggen HAVELIV

  Like

 2. Ja det er skønt endelig at komme igang med at så, og for mig lidt af en opgave at vælge imellem dem der skal sås meget tidelig, dem der skal sås lidt senere i kold drivhus og endelig dem der kan sås direkte.
  Jeg har prøvet at lægge jeres blog på min link liste, men det ender desværre op med et meget stor billede der fylder det meste af siden, har du nogen ide om hvad der er galt, måske har du hørt om andre der har samme problem.

  Like

 3. Hej Jeanett
  Tusind tak. Og ja, det kan være et puslespil at få sået frø på det rigtige tidspunkt.
  Vedr. link og billede, så tror det er fordi det billede du henter fra vores side er for stort og din side ikke automatisk nedskalerer det. Jeg har lagt to logoer i størrelser der nok passer bedre under link øverst i menuen. https://havebloggen.com/link/
  Jeg kan også sende det til dig på mail.
  Jeg sætter din side på vores link-liste også.
  Hilsen Morten Albek

  Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.