Jeg får knopper

Havens buske og træer er fyldt med friske knopper. Foråret er her, og det sætter gang i havefolket.

Lige nu kan stort set alt gøres og varmen har sat både gang i lysten og mulighederne. Det stærkt forsinkede og ret irriterende kolde vejr indtil nu, har sparet virkelysten samt væsten sammen, så alt bliver på en gang.

DSC02536
Magnolia knopper.

De sidste etaper af den grundlæggende anlæggelse af vores have (p.t., for der kan altid opstå nye behov), er under opsejling. Sidste år etablerede jeg en sø, og nu skal der tag over siddepladsen ned til søen. Det er i østsiden. Vest på (der er ikke så langt), anlægges en lille lavendelhave. Første spadestik er taget i kampen mod de ufrivilligt spredte brændenælder. Foråret og sommerens opgave bliver helt klart en restriktiv og determineret nedkæmpning af knækkede rødder, der vil få dem til at genopstå hvis ikke man er standhaftig. Ikke stillestående som en tinsoldat, men med manuelt arbejde og knofedt, så lykkedes det.

DSC02539
Paradisæble bonsai med knopper og nye blade i udspring.

I bonsai-haven skal der bygges nye borde til udvidelse og bedre oplevelse. Nye stier og lette hegn skal nok gøre det godt. Det er ihvertfald etableret mange gange og i forskellige udgaver i tankerne. Nu skal det så “bare” udføres.

DSC02548
Lisbeth og kaffe. En af de vigtige stunder i en have. Nydelse og afslapning.

Nå, ja. Der skal også laves et lille hegn og havelåge ind til haven. Det bliver alt sammen godt. Dahliaerne er sat i potter til forvækst, og der er sommerblomster sået i potter. Indtil nu i genbrugsplastikpotter og bakker, som genanvendes så længe de kan af miljøhensyn. Det er genbrugspotter fra indkøbte planter som bliver gemt til formålet. Der er fremdrift i haven og senere skal den også nydes. Nåh ja!, så er der også et drivhus af ubestemt fabrikat, som skal forsøges samlet uden vejledende instruktionsbog. Vi får se om det lykkedes. 🙂

Reklamer

5 thoughts on “Jeg får knopper

 1. Uh, der er da nok at gå i gang med hos dig. Jeg synes også, jeg har travlt, for det hele er lissom bunket sammen og haster nu, hvor varmen kommer. Og årets første kop kaffe i rigtigt forårsvejr er en fest 🙂
  God fornøjelse med brændenælderne. Jeg har prøvet at rense et bed for skvalderkål. Det var sådan set ret nemt. Vi fjernede dem i forsommeren og resten af sommeren studerede vi jorden stort set hver aften og gravede forsigtigt op, hver gang vi så det mindste skud. ‘Forsigtigt’ for at få hele rodstænglen med. Efter blot en sommer på den måde var bedet renset, og vi vovede at tilplante om efteråret.Vi har aldrig haft skvalderkål i bedet siden. Der stod endda et lille æbletræ i bedet, men alt kom op.

  Liked by 1 person

 2. Rigtig flotte billeder du tager…
  Med hensyn til brændenælder, så har jeg haft held med at slå dem med en buskrydder og dermed udpine rødderne, så de til sidst opgiver. Det krævet lidt vedholdenhed, men jeg synes det er noget nemmere end at grave rødderne op. Men det kommer selvfølgelig også an på jord typen, vi har fed lerjord…

  Like

 3. Tak 🙂 Vi har sandet jord så det er nok lidt nemmere. Ihvertfald er det nu fuldført. Vi prøver at lægge fiberdug ud og lave plantehuller i det til lavendler, og så et lag grus over til at dække det synlige ukrudtsdug. Så skulle lugningen være minimeret for evt. små rodskud fra brændenælderne.

  Like

 4. Ja, vi er kun på vej med tredje have-sæson. started i 2016 med græsplæne og masser af ukrudt og forvildet buskads. Så der skal lidt til at ændre det til noget der er rart at være i. 🙂

  Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.