Bonsai i haven

1-L1006482 - Kopi
Bonsai på borde i haven.

En af mine helt store havepassioner er bonsai. Inden jeg griber lidt dybere i hvad bonsai er, skal det først fortælles hvad det ikke er. Bonsai er ikke formklippede træer plantet ud i haven. Alt for tit beskrives bonsai som havetræer, der er klippede og som indgår i den japanske have. Det er meget forkert og selv planteskolerne udbreder den misforståelse. Ligesom det tit staves forkert, ofte som bonzai. Men det er altså en sammentrækning af bon og sai, der betyder “træ i skål”.

3-L1007774 - Kopi
Kinesisk Enebær, skabt fra planteskoleplante. Højde fra skålkanten til toppen er 17 cm.

Bonsai er heller ikke en speciel sort af træer. Det kan være almindelige træer og buske, som formes som bonsai gennem klipning af grene, og dyrkning i speciallavede skåle der egner sig til at stå ude. Træerne kan være Lærk, Taks, Fyr m.fl. som plantes i skålen og trænes til en æstetisk oplevelse, som skal skabe billedet af et gammelt træ i naturen.

2-L1006835 - Kopi

Bonsai lever ude det meste af året. Jeg har dem stående i et areal med bænke og piedestaler, hvor jeg både kan nyde dem og passe dem. I sommerhalvåret kræver det en del vanding og gødskning for at holde træerne sunde og i vækst. Gennem beskæring o.a. teknikker holdes de i den form jeg tilstræber. Det passer naturligvis fint ind som et afsnit i den japanske have, men er ikke i sig selv en del af den japanske have.

Her i vinterhalvåret overvintrer jeg bonsaiene i et uopvarmet drivhus, for at beskytte dem mod frostvide og for meget vand i en mild vinter som denne. Men fra omkring marts til november er træerne placeret under åben himmel for at få de rette betingelser for at trives.

5-L1009393
Bonsai i drivhuset til vinter opbevaring.

Så når foråret nu snart kæmper sig tilbage i kalenderen, bliver det tid til omplantning i ny frisk jord for nogle af træerne, beskæring af rødder så de fortsat kan holdes sunde og i den skål de står i. Fra tid til anden efter nogle års vækst, kan det være nødvendigt at finde en lidt større skål, så træet fortsat kan trives. Lige nu glæder jeg mig bare til at nye blade kommer frem, og de blomstrende bonsai viser deres skønhed igen.

4-ALB_6106
Blomstrende Rhododendron lysolepsis.

 

 

0 kommentarer til “Bonsai i haven”

    1. Tak for det. Ja, vi er faktisk rigtigt glade for vores forskellige typer haver. Nu glæder vi os til at få den nyetablerede engelske havedel rigtigt i gang i foråret. 🙂

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: