Havestil der passer ind

For 4,5 år siden indtog vi matriklen i Freltofte på Fyn. Efter at have summet over havens design nogle gange, er vi nu nået frem til den grundform haven skal have. Vi har en gårdhave mellem fire bygninger (det er en gammel gård), som indrettes som have i japansk stil, mens arealet foran huset bliver i engelsk havestil.

Haven foran huset i 2009 da vi flyttede ind.
Haven foran huset i 2009 lige efter vi flyttede ind. De første stauder er plantet med det samme… 🙂
2009. Græs og enkelte træer.
April 2009. Græs og enkelte træer.
Haven i 2012. Endnu er der ikke anlagt gangstier, men de er under udformning her i efteråret 2013. Mere om det senere...
Haven i 2012. Endnu er der ikke anlagt gangstier, men de er under udformning her i efteråret 2013. Mere om det senere…
2013, sommer og solnedgang.
2013, sommer og solnedgang.

Da vi flyttede ind i 2009 var der ikke så meget andet end græs og et enkelt bed ved terrassen. Få træer og ikke så meget andet. Vi er havemennesker her i huset, så noget må sættes i værk. Men det kræver ofte at man bebor hus og have et stykke tid, før man rigtigt fornemmer hvordan sjælen er på matriklen, så derfor (bl.a.) blev det først nu vi rigtigt fandt frem til at etablere drømmehaven. Man kan naturligvis anlægge en hvilken som helst haveform uanset (næsten) hvor og hvordan man bor. Men det bedste resultat fås ved at respektere husets udseende og hvordan haven passer til det. Mange gange er det set, at der anlægges f.eks. en “japansk” have, der for det første ikke er en japansk have bare fordi der bruges formklippede træer og buske og en stor bunke sten, og for det andet slet ikke passer til husets arkitektoniske udtryk.

Vi (min hustru Lisbeth og jeg), er nu nået frem til at der netop kan anlægges en japansk have imellem de fire længer på vores hvidkalkede gård, da gården udstråler den ro og indramning man ser i Japan. Nej, vi er ikke i Japan, men havestilen tiltaler mig/os (mest mig tror jeg)  og den passer godt ind i det miljø vi har her, så derfor vil jeg lade min interesse få indflydelse på valget af havestil, da det ikke er i disharmoni med omgivelserne.

2009, hvor der lige er lavet en smule ved haven, og et vinduesparti er på vej til det tomme hul i muren.
2009, gårdspladsen hvor der lige er lavet en smule , og et vinduesparti er på vej til det tomme hul i muren.
Samme plads i 2013, hvor der gravet flere lag piksten og grus/jord op for at lave gode planteforhold i gårdhaven, som nu er lukket af for kørsel.
Samme plads i 2013, hvor der gravet flere lag piksten og grus/jord op for at lave gode planteforhold i gårdhaven, som nu er lukket af for kørsel.
Japansk have, og borde med bonsai.
Japansk have, og borde med bonsai.

Omgivelserne udenfor gården passer også fint ind i den engelske havestil, som vi også holder meget af. Derfor bliver der i dette efterår kørt grus ind til nyanlagte stier. Haven deles op i rektangulære rum, mens den staudehave vi oprindeligt anlagde for fire år siden er gravet op og flyttet om på af hensyn til den nyplanlagte have. Engelsk klassik havestil passer godt til især ældre huse i som murermestervillaer, gårde m.m. som har den alder som passer til denne havetype (det samme gælder faktisk den japanske havestil). Har man et nyere hus vil en mere moderne havestil passe bedre ind. Så omgivelser og arkitektur bør spille en vis rolle for hvilken havestil man vælger, så der er skabes harmoni og ro i havens samspil med huset og omgivelserne.

Ny plan, efterår 2013, hvor der skal anlægges stier. Udgravning i gang.
Ny plan, efterår 2013, hvor der skal anlægges stier. Udgravning i gang.

L1007830

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: