I haven hos Claus Dalby

I denne uge var Lisbeth og jeg i haven hos Claus Dalby. En gammel aftale blev endelig til noget. Min mor sagde altid, når tingene trak lidt ud, at så havde man noget at glæde sig til. Om jeg er helt enig i det med at vente, er jeg ikke helt sikker på. Men forventningens glæde blev i den grad indfriet ved vores besøg.

Gæstfri havemand

Som mange andre, har jeg fulgt haven på sidelinjen i Claus Dalbys bøger, blog og nu Instagram. Claus er meget gæstfri (selvom det skal nævnes at haven ikke er åben for besøgende), og vi fik en god rundvisning med anekdoter og plantenavne. Som jeg har glemt de fleste af. Selvom jeg er tidl. gartner husker jeg ikke altid plantenavne når jeg ikke bruger dem. Men det er så også mere end 25 år siden jeg for alvor brugte den viden til noget. Udover at være weekend-gartner herhjemme.

Claus Dalbys have er fantastisk. Ekstravagant til tider med de mange hundrede krukker. Med en overflod af sommerblomster, knolde og stauder. Alt sammen nøje afstemt efter farve. Et fantastisk syn.

Den 4000 kvm store have synes ikke stor på den måde. For haven er rumopdelt og det giver en helt anden fornemmelse, end at se ud over en græsplæne med et træ i midten og stauder i hjørnerne.

Man kan gå på opdagelse i sådan en have. Blive lidt væk. Og sidde i et hjørne og falde i staver. Det sidste sætter jeg selv stor pris på.

En have hvor man bare kan sidde i et rum og blive lidt væk, for tiden og for andre, har en stor værdi.

Frodighed

Frodighed er et af de prædikater jeg vil sætte på haven. Men alt er sat sammen så der er en linje gennem hele haven og alle dens gange, og dens små og store rum. Opdelt af enten rette stier og stramt klippede hække. Eller rammet ind af krukker og store planter. Med krukker, vaser, spejlbassin eller andet, der skaber ro i det der ellers nemt kunne blive kaos.

Et af drivhusene er anlagt så det fungerer som en passage igennem haven, og ikke et man skal gå udenom. Men det er blomsterrigdommen som står tilbage i min erindring når jeg kører filmen af indtryk gennem hovedet. Og så opfindsomheden.

Køkkenhave i krukker

Claus Dalby er iderig og ihærdige. Hele tiden på vej med nyt der skal afprøves. Køkkenhave i krukker er nyeste påhit i udvikling, som giver håb for især små haver med lidt plads. Smukt sat sammen med blomster i afstemte farver skal det give køkkenhaven en ny stil.

Djævlen ligger i detaljen

En af de mange detaljer i haven, er måden taks-hækkene er klippet. Med en lille bue som overgang mellem to niveauer. Det afspejler havelågernes form, eller rundingerne på nogle af havens vaser.

I gang hele tiden

Måske det kan synes som om det er gartnerne, der laver en stor del af arbejdet i haven. For haven er så omfangsrig at en mand slet ikke vil kunne passe det alene. Og Claus er stort set igang i haven hele tiden, hvis han ikke rejser og holder foredrag mm. Ofte ender han derude til sent på aftenen.

Undervejs mens vi snakker og kigger, er der stort set ikke et øjeblik hvor han ikke lige skal rette en stængel på en plante, der er knækket i blæsten, eller fjerne et vissent blad. Passionen for havearbejdet er tydelig. Ligesom glæden ved arbejdet og få jord under neglene, er det at dele den og udveksle erfaringer en stor del af fornøjelsen.

Kaffen blev udskudt et par gange. Der var lige en krukke der skulle flyttes eller en vase der skulle fyldes op. Men kaffen fik vi. Sammen med en hyggelig snak om haver og alt muligt andet.

Tusind tak for at åbne havelågen for os.

Herunder er der video fra haven.

Under videoen finder du link til Claus Dalbys hjemmeside m.v. og et stort billedgalleri.

Claus Dalbys hjemmeside

Instagram @clausdalby

 

5 kommentarer til “I haven hos Claus Dalby”

 1. Det er en VIDUNDERLIG have, så utrolig lækker og tæt, et paradis-overflødighedshorn!
  Jeg var så heldig at vinde en haveoplevelse i CDs have for nogle år siden, glemmer det ALDRIG, det var mit første havebesøg næst efter Haven i Hune <3 !
  Det er så utroligt SMUKKE billeder du har taget, både i video og bloggalleriet, tusind tak for rundvisning og kig!
  Hilsner Anette

  1. Absolut. Godt du har haft mulighed for at se den. Der findes ikke mange af den standard. Så det er heldigt det er her i dk. 🙂 Og tak for ros. Dejligt at høre.

  1. Det er en imponerende have. Og samtidigt rigtigt hyggelig at opholde sig i. Var der to gange på et par dage for at fotografere og bare opleve haven.

 2. Pingback: Havebesøg og portrætfotos | Gartnerens Have

Skriv en kommentar

%d bloggers like this: